——-

Mihaela BUZENCHE

Consultant-specialist în Drepturile Omului și Drept Digital

Mihaela Buzenche este un jurist excepțional de nivel internațional, care a acumulat o vastă experiență, atât în dreptul intern, cât și în cel internațional (european), dovedind reale calități în domenii juridice de maximă importanță, printre care amintim: proprietate intelectuală, dreptul afacerilor, drept contractual, drept european, drepturile omului și dreptul digital.

Este un colaborator cheie în cadrul proiectului Chiriac & Asociații, un important hub de specialiști recunoscuți în ariile lor de activitate, care împreună pun în comun expertiza proprie și dorința de a oferi servicii profesionale la cel mai înalt nivel, fiind gata să dezvolte cele mai inovative și personalizate strategii și proiecte, pentru tine, familia ta și afacerea ta.

Expertiza Mihaelei Buzenche, în materia drepturilor omului și, respectiv, a dreptului digital, este una notabilă, fiind formată la cel mai înnalt nivel de pregatire academică și practică.

În primul rand, trebuie remarcată experiența profesională dobândită în perioada în care a lucrat timp de 4 ani la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind responsabilă de susținerea activității judecătorilor învestiți cu soluționarea cererilor introduse împotriva României, cereri ce vizau presupusele încălcări ale drepturilor omului.

Mai exact, în toata această perioadă, Mihaela Buzenche a gestionat mii de dosare, formate ca urmare  cererilor introduse de cetățeni români și/sau străini împotriva României.

În această calitate, a avut oportunitatea de a observa în detaliu problemele sistemice cu care se confruntă sistemul judiciar din România, precum și modul în care instituția europeană se raportează la acestea, le soluționează sau decide schimbarea jurisprudenței.

În al doilea rând, experiența considerabilă a Mihaelei este demonstrată de realizările academice importante printre care amintim cel puțin, calitatea de Expert certificat în Protecția Datelor de către Institutul European în Administrare Publică.

Dezvoltarea continuă reprezintă o preocupare pentru Mihaela Buzenche, aceasta finalizând cu succes cursurile Școlii de vară în materia dreptului digital, sustinute și organizate de Universitea din Geneva precum și a Programului de pregătire executivă de la Harvard Kennedy School în Inteligență Artificială.

Ulterior finalizării studiilor de licență, Mihaela Buzenche a urmat cursurile a două programe de master, primul organizat și derulat de Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în specilizarea Instituții de Drept Privat Român, specilizându-se în dreptul familiei și, în particular, în drepturilor copiilor.

Al doilea program de master finalizat cu succes de Mihaela Buzenche a fost organizat și derulat de Universitatea din Strasbourg în materia Dreptul European al Drepturilor Omului, program în care a sustinut disertația pe tema „Protecția datelor pe Internet si drepturile omului în jurisprudența europeană – cu acordarea unei atenții deosebite companiilor Big Tech”.

Mihaela  Buzenche acordă în mod constant un interes deosebit activității de business derulată în mediul online, fiind un fin observator în ceea ce privește modul în care viețile utilizatorilor sunt impactate de utilizarea noilor tehnologii și, de obligația companiilor, în particular a intermediarilor online, de a respecta drepturile persoanelor private prin raportare la drepturile omului.

În cadrul acestui obiectiv, Mihaela Buzenche își propune să contribuie la informarea și promovarea drepturilor omului si a drepturilor digitale, precum și la educarea utilizatorilor asupra drepturilor lor, fie prin publicarea de articole de specialitate, fie prin participarea la conferințe academice unde susține prezentări cu caracter de noutate sau prin susținerea de variate cursuri și training-uri.

Mihaela Buzenche este fluentă în limba engleză, are un nivel avansat de lucru în limba franceză și un nivel mediu de lucru în limba spaniolă. Aceste aptitudini îi permit să acceseze cu succes surse de informare,  documentare  și cercetare în diferite limbi, pentru a răspunde cu succes tuturor mandatelor incredințate de clienții noștrii, într-un mod accesibil și facil.

Aceste abilități lingvistice de comunicare îi conferă Mihaelei Buzenche aptitudinile necesare de comunicare și întelegere a tuturor clienților noștri, chiar dacă nu sunt vorbitori de limba română.

Câteva informații academice/profesionale care conturează profilul specialistului Mihaela Buzenche:

  • a susținut cursuri si training-uri pe teme referitoare la drepturile omului – “The individual complaint procedure before the ECtHR” – la Universitatea Europeana Viadrina Frankfurt (Oder), Germania, în cadrul celei de-a 21a Școli de vară “The European system of human rights protection”;a susținut webinar pe drepturile omului și drepturile digitale pentru Societatea absolvenților de drept a Universității Cambridge, Anglia;
  • a participat la conferințe de specialitate cu un înalt grad de specilizare, precum Conferința anuală a European Society of International Law (ESIL): (a) în 2021, organizată de Stockholm Centre for International Law and Justice din Suedia, unde a susținut prezentarea pe tema ”Non-state actors and law-making in IBHR: the internet intermediaries’ responsibility to respect human rights and the UNGPs’ non-State-based Grievance Mechanisms” și (b) în 2022, organizată de Universitatea Utrecht din Olanda, unde va prezenta tema “Out-of-court dispute settlement bodies in the digital environment and the right to an effective remedy”;
  • este formator HELP (Human Rights Education for Legal Professionals) certificat de către Consiliul Europei (https://rm.coe.int/list-of-certified-help-tutors-in-romania/168092117f). HELP sprijină statele membre ale Consiliului Europei în implementarea Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO) la nivel național, iar scopul programului este de a spori capacitatea judecătorilor, avocaților și procurorilor din toate cele 46 de state membre de a aplica CEDO în munca lor zilnică prin oferirea unei game largi de resurse de formare în domeniul CEDO (https://www.coe.int/HELP);
  • a publicat articole de specialitate în baze de date recunoscute și indexate la nivel internațional, precum European University Institute “Non-state actors and law-making in IBHR: the internet intermediaries’ responsibility to respect human rights and the ungps’ non-state-based grievance mechanisms” – disponibil integral în limba engleză la adresa următoare  http://hdl.handle.net/1814/74558).

Arii de practică

    •   Drepturile Omului
    •   Drept Digital;  
    •   Inteligen’ță artificialâ
    •   Drept civil – contractual
    •   Drept civil – familiei
    •   Drept European
    •   Proprietate intelectuală
    •   Dreptul afacerilor

Educație și calificări

    • Lawyer at the Registry of the European Court of Human Rights (2017-2021);
  •  
    • Harvard Kennedy School Executive Education Programme – Leading in Artificial Intelligence: Exploring Technology and Policy (2021);

    • United Nations Human Rights Council Training Programme (2021);

    • EIPA Data Protection Certification (2021);

    • The Geneva Digital Law Summer School (2020);

    • Master în Dreptul European al Drepturilor Omului, Universitatea din Strasbourg (2019);

    • Master în disciplina Drept Privat Român, Facultatea de Drept din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu (2013);

    • Licențiată în drept, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București (2011).